Dierenartsenpraktijk Wenters kat

Dierenartsenpraktijk Wenters:

een eerlijk verhaal!

Dierenartsenpraktijk Wenters hond

Dierenartsenpraktijk Wenters:

een eerlijk verhaal!

De Praktijk

Behandelingen en onderzoeken

Bij dierenartsenpraktijk Wenters worden vele aspecten met betrekking tot de gezondheid van uw huisdier behandeld. 
Naast de reguliere diergeneeskunde hebben wij ons (mede door het volgen van nascholing) toegelegd op:

  • Interne geneeskunde
  • Dermatologie
  • Tandheelkunde
  • Oogheelkunde
  • Keel-, neus- en oorproblemen
  • Geriatrische patiënten: waaronder dementie, artrose, nier- en schildklierproblemen
  • Overgewicht
  • Geneeskunde voor hond en kat
  • Geneeskunde voor konijnen
  • Bijzondere dieren (cavia’s, ratten, vogels enz.)

Voor elk probleem een oplossing
Naast een brede algemene kennis, heeft bij dierenartsenpraktijk Wenters iedere dierenarts zijn of haar eigen specifieke deskundigheid. Zo hebben we voor ieder probleem een deskundige. Indien nodig overleggen wij met, of sturen wij u door naar een specialist op het gebied van specifieke problemen voor gezelschapsdieren.

Laboratorium

In ons laboratorium kunnen we verschillende dingen onderzoeken waaronder:

• Bloed
Regelmatig heeft een dier klachten die gekoppeld kunnen zijn aan een bepaalde ziekte of functie vermindering van een bepaald orgaan of lichaamsdeel.
Dit is met het blote oog niet te diagnosticeren maar met behulp van een bloedonderzoek wel.
 Wij kunnen bij uw dier een klein beetje bloed afnemen en dit op de praktijk onderzoeken. 
Dit bloedonderzoek voeren wij uit met behulp van een apparaat genaamd de Scil vet ABC. Hiermee kunnen wij direct belangrijke informatie uit het bloed halen. Zo kunnen wij zien of de waardes van de organen goed zijn en of deze organen goed functioneren, daarnaast kunnen we aan bepaalde waardes in het bloed zien of een dier bijvoorbeeld suikerziekte heeft. Het bloedonderzoek duurt ongeveer tien minuten, en in veel gevallen kunt u gewoon op de uitslag wachten.

Helaas kunnen wij niet alle specifieke bloedonderzoeken zelf doen. De onderzoeken die wij uit handen geven worden onderzocht door een gespecialiseerd laboratorium. Afhankelijk van de grootte en de moeilijkheidsgraad van het onderzoek wordt ongeveer na één tot enkele dagen de uitslag bekend gemaakt.

• Bloeddruk
Net als de mens kan ook een dier een te hoge bloeddruk hebben. Dit komt met name voor bij katten en kan veroorzaakt worden door bepaalde aandoeningen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een hartprobleem. 
Een langdurig hoge bloeddruk kan echter grote gevolgen hebben voor de gezondheid van het dier. Zo kan als gevolg van een langdurige hoge bloeddruk een nierprobleem of blindheid ontstaan. 
Het is daarom van belang een risicopatiënt goed in de gaten te houden. Door middel van onze digitale bloeddrukmeter kunnen wij de bloeddruk van uw huisdier goed in de gaten houden en zo verdere problemen voorkomen.

• Huidproblemen
Regelmatig komen we binnen de praktijk patiënten met huidproblemen tegen. Deze problemen kunnen onder andere veroorzaakt worden door parasieten. Deze zijn vaak te klein om met het blote oog waargenomen te worden. Als we het vermoeden hebben dat een dergelijke parasiet het huidprobleem van het dier veroorzaakt kunnen we een zogenaamd huidafkrabsel maken om dit vervolgens onder de microscoop te onderzoeken op parasieten. 
Voor het testen op allergieën nemen wij een afkrabsel van de huid en sturen dit op naar het laboratorium. Na ongeveer één tot enkele dagen na het inzenden zal de uitslag bekend zijn.

• Urine
Als het dier plasproblemen heeft is het van belang de urine na te kijken. Door de urine te onderzoeken kunnen we een mogelijke oorzaak van de klachten vinden. Door middel van een apparaat kunnen wij onder andere de zuurtegraad, ontstekingsmateriaal en bloed in de urine aantonen. Door de urine onder de microscoop te bekijken kunnen we eventuele kristallen aantonen.

• Ontlasting
Darmproblemen kunnen allerlei oorzaken hebben. Regelmatig onderzoeken we bij verdenking op een bepaald probleem de ontlasting van het dier op worm eieren, parasieten en andere organismen. De ontlasting van uw huisdier kunt u opvangen en bij ons afleveren. Wij onderzoeken deze ontlasting op de praktijk of sturen het op naar het laboratorium. Afhankelijk van waar het onderzoek plaats vindt heeft u dezelfde dag tot enkele dagen later de uitslag binnen.

• Virusziekten
Bij katten komen een aantal zeer gevaarlijke virusziekten voor. Deze ziekten zijn vrijwel altijd dodelijk. Helaas kunnen ze ook besmettelijk zijn voor andere katten. Daarom is het van belang om te weten of een kat daadwerkelijk lijdt aan één van deze virusziekten. Door middel van een bloedtest kunnen wij de aanwezigheid van twee van deze virusziekten controleren. De test kan FIV en FeLV aantonen. Ook kunnen wij op andere virusziekten controleren, hierbij sturen we wat bloed op naar het laboratorium waar het wordt onderzocht op virussen. De uitslag is dan één tot een enkele dagen later binnen.

Diagnostisch apparatuur

Binnen de praktijk kunnen we door middel van verschillende apparaten een diagnose stellen:

• Röntgenfoto’s
Bij dierenartsenpraktijk Wenters hebben we een eigen röntgen voor het maken van röntgenfoto’s. Deze foto’s kunnen wij snel beoordelen omdat wij de beschikking hebben over moderne ontwikkelapparatuur. 
Ook voor het maken van elleboog- en heupdysplasie foto’s kunt u bij ons terecht.

• Echografie
Echografie is een mooi medium om uitgebreid onderzoek te doen. Het voordeel van echografie ten opzichte van röntgenologie is dat men niet alleen de grootte van een proces of orgaan kan bekijken, maar dat men er ook in kan kijken. Het echo apparaat wordt veelal gebruikt voor het diagnosticeren van blaasstenen, blaas tumoren, prostaat problemen, lever- en nieraandoening etc. 
Daarnaast kan men met een echo apparaat natuurlijk ook uitstekend vaststellen of een hond of kat drachtig is en of de pups of kitten in leven zijn. Ook beschikken wij over een printer die gekoppeld is aan het echo apparaat. Hiermee kunnen wij een foto van uw echo printen indien u dit leuk vindt.

Tevens mag u bij de echografie meekijken, als de mogelijkheid er toe is.