Dierenartsenpraktijk Wenters kat

Dierenartsenpraktijk Wenters:

een eerlijk verhaal!

Dierenartsenpraktijk Wenters hond

Dierenartsenpraktijk Wenters:

een eerlijk verhaal!

Problemen

Oorproblemen

Wat is er aan de hand en waar herken ik het aan?
In de meeste gevallen van een oor probleem is er sprake van een ontsteking van de uitwendige gehoorgang. De bekleding van de buitenste gehoorgang bestaat uit gewone huid. Net als de rest van de huid wordt ook de huid van het oor gekoloniseerd door een aantal verschillende bacteriën. Deze wonen daar in goede harmonie met elkaar en de hond. Door een veranderd milieu in het oor kan de harmonie verstoord raken: bepaalde bacteriën of gisten groeien dan extreem en nemen de overhand. Vaak scheiden die boosdoeners vervolgens stoffen uit waardoor het milieu nog gunstiger wordt voor hen en ongunstiger voor de normale bacterie flora. 
Zo ontstaat een vicieuze cirkel: de hond raakt zonder hulp de ontsteking van de uitwendige gehoorgang niet meer kwijt. Door de pijn en jeuk in het oor krabt de hond in het oor en schud met de kop.

Welke dieren krijgen oorproblemen
?
Elke hond kan een oorprobleem krijgen als het milieu in het oor veranderd door:

  • zuurstofgebrek voor de normale bacterie flora
  • zwemwater, met name bacterieel verontreinigd zwemwater
  • Bij alle vormen van allergie veranderd het milieu van de huid en groeien gemakkelijk de verkeerde bacteriën en ook gisten.

Wat is er aan te doen?
Honden die gevoelig zijn voor een oorprobleem kunnen beter niet zwemmen. Tevens kunnen honden die er veel last van hebben 1 á 2 keer per week behandeld worden met een oorcleaner. Dit is een reiniger die ervoor zorgt dat de oren schoon blijven en de bacteriegroei in balans houdt.
Ook overtollige hoeveelheden haar in het oor kan een probleem geven. Een trimster kan bij uw hond de overtollige haren uit het oor weg halen.
Wanneer het probleem ernstig is en uw hond reacties begint te vertonen zoals krabben of schudden met het hoofd, dan kunt u de oren van de hond na laten kijken bij de dierenarts.

Overgewicht

Iedere eigenaar wil graag een actieve speelse hond. Helaas zijn er een aantal honden die niet erg speels zijn en weinig uithoudingsvermogen hebben. Dit wordt meestal veroorzaakt door overgewicht. 60% van onze huisdieren heeft last van overgewicht!!!

Hoe komt een hond aan overgewicht?
Overgewicht ontstaat geleidelijk en is niet plotseling aanwezig. Om overgewicht te krijgen wordt er, in verhouding tot de lichaamsbeweging teveel gegeten. 
Ook kan het zijn dat uw hond teveel snoepjes, koekjes etc. krijgt en daardoor te zwaar wordt. Tevens is er de mogelijkheid dat overgewicht voortkomt uit bepaalde afwijkingen van het lichaam (denk bijvoorbeeld een aan vertraagde schildklier functie etc.)

Nadelen overgewicht
Er zijn veel nadelen verbonden aan overgewicht. De volgende problemen en ziektes kunnen zich voordoen bij een hond met overgewicht.

  • sneller moe, minder uithoudingsvermogen
  • gewrichtsproblemen
  • hart en vaatziekte
  • suikerziekte
  • kortere levensverwachting

Wat te doen bij overgewicht
Wanneer u verdenkt dat uw hond overgewicht heeft kunt u de hond bij ons laten wegen. Wanneer uw hond inderdaad te zwaar is kunnen wij u geheel vrijblijvend voedings- en bewegingsadvies geven. Daarnaast kunt u uw hond bij ons gratis laten wegen ter controle en dit laten registreren.